Arhiva lunii noiembrie 2018

Decernarea premiului Clusterului IMAGO-MOL Promising Young Scientist in Nuclear Medicine

In cadrul Galei de decernare a premiilor Zilelor Medicinei Nucleare – IASI 2018, Clusterul IMAGO-MOL a acordat premiul Promising Young Scientist in Nuclear Medicine, eveniment aflat la a treia editie. Anul acesta premiul a revenit doamnei medic rezident Cati Stolniceanu, Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi.

Mentionam ca evenimentul “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″ s-a derulat in perioada 1-4 noiembrie 2018, la Iasi, fiind organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara – SRMNIM, in colaborare cu U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi, Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Structurala si Moleculara – IMAGO-MOL, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon si Institutul Regional de Oncologie Iasi

Link catre Galerie Foto

Iasi, 09.11.2018

Intalnirea membrilor Grupului de Lucru pentru Agenda Strategica a Clusterului IMAGO-MOL sub egida “Zilelor Medicinei Nucleare – IASI 2018″

In data de 1 noiembrie 2018 s-a desfasurat in Biblioteca Institutului de Anatomie a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iasi, intalnirea Grupului de Lucru al Clusterului IMAGO-MOL, in cadrul proiectului „Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI” (CEX – IMAG), finantat de catre Ministerul Cercetarii si Inovarii prin PNCDI III. La intalnire au participat 21 de reprezentanti ai membrilor Clusterului Imago Mol.

In cadrul evenimentului, dna Alina Capitanu, director de proiect, a prezentat versiunea de lucru a Agendei Strategice, document care cuprinde situatia curenta a sistemului de sanatate la nivelul Regiunii Nord-Est, analiza SWOT si directiile strategice conturate in urma analizei chestionarelor completate de catre membrii clusterului.

Doamna Carmen MIHAI, manager de inovare al Clusterului Imago-Mol a prezentat rezultatele obtinute in urma centralizarii chestionarelor aplicate membrilor clusterului. Astfel, au fost cristalizate si propuse principalele directii de dezvoltare constand in:

 • Dezvoltarea unei infrastructuri comune a Clusterului IMAGO-MOL cu generarea de produse marca proprie;
 • Intarirea capacitatii institutionale a Clusterului IMAGO MOL, prin cunoastere si networking intern, precum si prin atragerea altor noi membri;
 • Dezvoltarea activitatilor de cercetare-dezvoltare-inovare prin realizarea de proiecte CDI pe tematici de cercetare comune;
 • Cresterea nivelului de pregatire si a competentelor specifice la nivelul membrilor clusterului prin activitati de formare si schimb de experienta;
 • Intensificarea cooperarii nationale si internationale prin dezvoltarea de parteneriate;
 • Lobby si advocacy in domeniul politicilor destinate dezvoltarii sectorului de imagistica medicala;
 • Cresterea vizibilitatii clusterului prin dezvoltarea si implementare de activitati de promovare si branding.

In data de 1 noiembrie 2018 a fost organizata si Adunarea Generala a membrilor Asociatiei Cluster IMAGO-Mol, prilej cu care au fost dezbatute si aprobate noi cereri de aderare la Clusterul IMAGO-MOL, respectiv: Asociatia Umanitara Codrin „Ocrotiti copiii ce vor ramane doar copii” din Piatra Neamt, SC PixelData SRL din Cluj Napoca, Academia Romana – Filiala Iasi, a fost agreata introducerea in statutul asociatiei a domeniului TIC, ca domeniu prioritar de dezvoltare, in linie cu activitatile si interesele membrilor sai si a fost stabilita o noua componenta a Consiliului Director.

De asemenea, in cadrul Zilelor Medicinii Nucleare Iasi 2018, doamnele Alina Capitanu, director proiect si Carmen Mihai, manager inovare au realizat o prezentare intitulata Oportunitati de finantare pentru cercetarea in domeniul medicinei nucleare, in cadrul unei sesiuni derulate in sala de conferinte a Institutului Regional de Oncologie Iasi. Au fost trecute in revista o serie de oportunitati active in domeniul granturilor interne si internationale.

Pentru mai multe detalii cu privire la prezentarea realizata in cadrul  Zilelor Medicinei Nucleare – IASI 2018, puteti accesa urmatorul link:

Prezentare Oportunitati de finantare pentru cercetarea in domeniul medicinei nucleare, Nuclear Medicine Days, Iasi, Romania, 1 Noiembrie 2018

Link catre Galerie Foto

Iasi, 09.11.2018

O noua intalnire a membrilor Grupului de Lucru pentru Agenda Strategica a Clusterului IMAGO-MOL sub egida “Zilelor Medicinei Nucleare – IASI 2018″

In perioada 1- 4 noiembrie 2018, se va desfasura la Iasi, evenimentul  “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″, organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara – SRMNIM, in colaborare cu U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi, Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Structurala si Moleculara – IMAGO-MOL, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon si Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Evenimentul va fi national cu participare internationala si va include:

-          Un curs postuniversitar: Actualitati in imagistica nucleara teragnostica

-          Sesiuni de cazuri clinice: Nuclear Imaging versus Unclear Imaging

-          Un Simpozion de radioprotectie

Concentrandu-se anul acesta, pe formarea tinerilor specialisti in domeniul radiotrasorilor si a tehnicilor SPECT/PET/CT/IRM, definind conceptul de „Theragnostics” pentru medicina personalizata si de precizie, “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″ reprezinta, in fapt, evenimentul national anual al specialistilor in domeniul imagisticii nucleare.  Manifestarea isi propune sa creeze oportunitatea initierii de discutii despre progresele medicinei nucleare, necesare si in Romania, in cadrul unor intalniri motivationale, in care toti participantii sa aiba sansa de a impartasi idei.

Evenimentul va prilejui si organizarea unei noi intalniri a Grupului de Lucru privind elaborarea Agendei Strategice Imago-Mol, in data de 1 noiembrie 2018, in Biblioteca Institutului de Anatomie (U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi). Intalnirea se deruleaza in cadrul proiectului Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI CEX – IMAG si finantat de catre Ministerul Cercetarii si Inovarii prin PNCDI III. Scopul intalnirii este de a supune spre dezbatere si aprobare Agenda Strategica IMAGO-MOL.

Scopul proiectului CEX – IMAG este de crestere a excelentei si productivitatii stiintifice aplicative a Clusterului IMAGO-MOL, prin dezvoltarea documentelor strategice de planificare CDI in vederea asigurarii continuitatii si cresterii capacitatii operationale a Clusterului IMAGO-MOL intr-un domeniu deosebit de important pentru sanatate – imagistica, in corelare cu domeniul IT si biotehnologiile.

Intalnirea va prilejui si organizarea unei Adunari Generale a Clusterului IMAGO-MOL pentru dezbaterea unor aspecte statutare. 

 IASI, 29 OCTOMBRIE 2018

Intalnirea Grupului de Lucru pentru Agenda Strategica a Clusterului IMAGO-MOL

In data de 27 septembrie 2018 s-a desfasurat in Sala de Conferinte a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iasi intalnirea Grupului de Lucru al Clusterului IMAGO-MOL, in cadrul proiectului „Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI” (CEX – IMAG), finantat de catre Ministerul Cercetarii si Inovarii prin PNCDI III. La intalnire au participat 23 de reprezentanti ai membrilor clusterului IMAGO MOL.

Scopul acestui eveniment a fost de consultare cu privire la prioritatile de dezvoltare ale Clusterului IMAGO-MOL, in vederea construirii in parteneriat a Agendei Strategice, in concordanta cu necesitatile si obiectivele comune ale membrilor IMAGO-MOL si ale actorilor cheie in domeniul sanatatii.

Doamna Alina Capitanu, director proiect a prezentat scopul intalnirii si a multumit tuturor celor prezenti  pentru raspunsul la invitatie si participare. De asemenea, a realizat o prezentare a proiectului, a etapelor de realizare a documentelor de planificare strategice si a modului cum se construieste in parteneriat Agenda Clusterului IMAGO-MOL.

Doamna Carmen MIHAI, manager inovare cluster Imago Mol a prezentat chestionarul de identificare interese membri cluster, ce va fi utilizat in cadrul proiectului pentru a putea identifica domeniile de interes, directiile strategice, resursele pe care membrii le pot pune la dispozitia clusterului, precum si a facilita realizarea unei analize SWOT organizationale.

Doamna prof.univ. dr. Cipriana STEFANESCU, coordonator stiintific al proiectului, a prezentat o sinteza a directiilor, temelor si subtemelor de cercetare prioritare ale clusterului IMAGO-MOL, incluzand, in esenta: teme privind dezvoltarea de radiofarmaceutice noi, teme privind procesarea imaginilor si prelucrarea in corelatie cu markerii fenotipici specifici bolii de diagnosticat sau tratat, dezvoltarea de sisteme IT utile medicului imagist si/sau pacientului, telemedicina etc., lansand invitatia la discutii.

In continuare au luat cuvantul reprezentanti ai membrilor clusterului, detaliind propunerile de directii de dezvoltare.

Astfel, Domnul Iulian CIOCOIU, prodecan Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” a mentionat ca directii de interes aplicatiile inteligentei artificiale pentru medicina (de tipul asistentului inteligent al medicului), compresia imaginilor medicale prin cercetarea tehnicilor de compresie, cercetari in vederea reducerii nivelulul de iradiere in investigatia imagistica.

Doamna Conf. Univ. dr. Corina URSULESCU LUPASCU a precizat ca ideea dezvoltarii unui PACS multicentric poate fi viabila, pentru a elimina transportul imaginilor imagistice pe suport CD, care pot suferi deteriorari/alterari atunci cand pacientii sunt referiti de la un centru la altul. Domnul Alexandru NAUM, sef laborator Medicina Nucleara, IRO Iasi a metionat ca modelul norvegian de PACS ar putea fi preluat ca model.

Urmatoarea intalnire a Grupului de lucru urmeaza a se desfasura in luna noiembrie 2018, sub egida Zilelor Medicinii Nucleare Iasi (1- 4 noiembrie 2018), eveniment organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara – SRMNIM, in colaborare cu U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi, Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Structurala si Moleculara – IMAGO-MOL, Institutul Regional de Oncologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon si Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi.

Link Galerie Foto

Iasi, 28 septembrie 2018

Clusterul Imago-Mol este, pentru a treia data, co-organizator al evenimentului national anual al specialistilor in domeniul imagisticii nucleare – “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″

In perioada 1- 4 noiembrie 2018, se va desfasura evenimentul  “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″,  organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara – SRMNIM, in colaborare cu U.M.F. “Grigore T. Popa” Iasi, Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Structurala si Moleculara – IMAGO-MOL, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon si Institutul Regional de Oncologie Iasi.

Evenimentul va fi national cu participare internationala si va include:

-          Un curs postuniversitar: Actualitati in imagistica nucleara teragnostica

-          Sesiuni de cazuri clinice: Nuclear Imaging versus Unclear Imaging

-          Un Simpozion de radioprotectie

Concentrandu-se, anul acesta, pe formarea tinerilor specialisti in domeniul radiotrasorilor si a tehnicilor SPECT/PET/CT/IRM, definind conceptul de „Theragnostics” pentru medicina personalizata si de precizie, “Zilele Medicinei Nucleare – IASI 2018″ reprezinta, in fapt, evenimentul national anual al specialistilor in domeniul imagisticii nucleare.  Manifestarea isi propune sa creeze oportunitatea initierii de discutii despre progresele medicinei nucleare, necesare si in Romania, in cadrul unor intalniri motivationale, in care toti participantii sa aiba sansa de a impartasi idei.

Activitatile vor fi sustinute de personalitati in domeniu provenind din diferite institutii atat din Romania cat si din intreaga Europa. Publicul tinta include medici, fizicieni medicali, tehnologisti, studenti si alti profesionisti in domeniul sanatatii, precum si factori de decizie. Evenimentul va include si expozitii stiintifice de prezentare a produselor de ultima generatie ale companiilor de varf in domeniu si evenimente de socializare care sa dea posibilitatea continuarii discutiilor profesionale intr-un ambient cat mai placut.

Evenimentul va prilejui si organizarea unei noi intalniri a Grupului de Lucru privind elaborarea Agendei Strategice Imago-Mol, in cadrul proiectului derulat de cluster, Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI (CEX – IMAG) si finantat de catre Ministerul Cercetarii si Inovarii prin PNCDI III. Scopul intalnirii este de a supune spre dezbatere Agenda Strategica IMAGO-MOL.

Mai multe detalii despre eveniment pot fi gasite aici:

Pagina  SRMNIM a evenimentului http://medicinanucleara.org/events/zilele-medicinei-nucleare-iasi-2018/

Pagina social media a evenimentului https://www.facebook.com/events/2255510151129082/

 

Clusterul Imago Mol este prezent la Conferinta de Medicina Nucleara din 4 – 5 septembrie 2018, Magurele, organizata de IFIN HH / ELI NP si Autoritatea Nationala pentru Managementul Calitatii in Sanatate

In perioada 4-5 septembrie 2018, Clusterul Imago-Mol este prezent la Conferinta de Medicina Nucleara, Magurele, prin persoana doamnei profesor univ. Dr. Cipriana Stefanescu, presedinte al Consiliului stiintific al clusterului. Evenimentul care se va desfasura la Centrul de conferinte al Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics – ELINP si la Biblioteca Nationala de Fizica din Magurele isi propune mai multe obiective:

 • prezentarea strategiei de cercetare a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, IFN HH – ELI-NP in domeniul medicinei nucleare;
 • cunoasterea asteptarilor specialistilor din acest domeniu medical si al industriei medicale;
 • conturarea unui model de valorificare a rezultatelor cercetarilor avansate de la IFIN HH –

ELI-NP in sistemul medical romanesc;

 • constituirea de parteneriate intre IFIN HH – ELI-NP – Magurele High Tech Cluster MHTC si universitati, unitati sanitare, companii inovative pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare – inovare comune in domeniul medicinei nucleare;
 • identificarea modalitatilor de a dezvolta entitati medicale publice si private care sa atraga pacienti din tara si strainatate pentru investigatii si tratamente medicale la Magurele.

Doamna profesor univ. Dr. Cipriana Stefanescu, reprezentantul Clusterului IMAGO-MOL va sustine, de asemenea, o prezentarein cadrul conferintei pe tema De la cercetare la practica teranostica: posibili algoritmi de colaborare. Oportunitati de colaborare la Iasi.

O sectiune speciala va fi dedicata realizarii de intalniri intre cercetatori de la Magurele si  reprezentanti ai comunitatii si industriei medicale in vederea identificarii unor  posibile proiecte in domeniul cercetarii stiintifice nucleare.

Evenimentul se constituie astfel intr-o oportunitate de dezvoltare de colaborare atat intre actorii relevanti din domeniul medicinii nucleare, cat si intre clusterele din Romania.

Mai multe detalii despre eveniment pot fi gasite aici: http://www.mhtc.ro/invitatie-conferinta-medicina-nucleara/

 

Conferinta de lansare a Proiectului CEX IMAG

Clusterul IMAGO-Mol a organizat, in data de 4 iulie 2018Conferinta de lansare a proiectului “Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI” (CEX – IMAG), in Aula Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi.

 Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est IMAGO-MOL implementeaza, incepand cu data de 1 iulie 2018, proiectul „Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI” (CEX – IMAG), finantat de catre Ministrul Cercetarii si Inovarii prin Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2015 – 2020 (PNCDI III).

Valoarea totala a proiectului (PN-III-P2-2.1-CLS-2017-0047/12CLS/2018) este de 420.250 lei, din care asistenta financiara nerambursabila in valoare de 350.000 lei.

Scopul proiectului CEX-IMAG este de crestere a excelentei si productivitatii stiintifice aplicative a Clusterului IMAGO-MOL, prin dezvoltarea documentelor strategice de planificare CDI in vederea asigurarii continuitatii si cresterii capacitatii operationale a Clusterului IMAGO-MOL intr-un domeniu deosebit de important pentru sanatate – imagistica medicala, in corelare cu domeniul IT si biotehnologiile.

In prima parte a conferintei moderata de catre dna prof. Cipriana Stefanescu, presedinte al Consiliului Stiintific al Clusterului IMAGO-MOL,  rectorul Universitatii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, dnul prof. dr. Viorel SCRIPCARIU a sustinut un cuvant de deschidere ,subliniind importanta derularii de proiecte CDI in parteneriat prin intermediul Clusterului IMAGO-MOL.

In continuare, au fost sustinute prezentari de catre dnul dr. Vasile FOTEA, Presedinte al Clusterului IMAGO-MOL, Spitalul Sf. Spiridon, dnul Daniel COSNITA, Presedinte al Asociatiei Clusterelor din Romania – CLUSTERO, dna Alina CAPITANU, Director de proiect, ADR Nord-Est, dna prof. dr. Cipriana STEFANESCU, Presedinte Comitet Stiintific Cluster IMAGO-MOL, Coordonator stiintific al proiectului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, dna prof. dr. Danisia HABA, consultant stiintific,  Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi.

Va invitam sa consultati prezentarile sustinute prin accesarea link-urilor de mai jos.

De asemenea, partea a doua a evenimentul a fost dedicata discutiilor Grupului de lucru pentru elaborarea Agendei Strategice de Cercetare Dezvoltare Inovare a Clusterului IMAGO-MOL, structura constituita in vederea realizarii in parteneriat a trei documente programatice importante (Agenda strategica CDI, Planul de implementare si Strategia de extindere si internationalizare), in concordanta cu necesitatile si obiectivele comune ale membrilor IMAGO-MOL si ale actorilor cheie in domeniul sanatatii.

Mentionam ca Planul de Implementare al Clusterului IMAGO-MOL va contine un portofoliu de proiecte prioritare si ca vor fi organizate seminarii de generare proiecte care vor avea ca rezultat elaborare de fise de proiecte in corelare cu sursele de finantare disponibile.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati sectiunea de prezentare a proiectului.

Agenda evenimentului

Prezentari Power Point

Link catre Galerie Foto