Arhiva lunii ianuarie 2019

Seminar de generare proiecte, Cluster IMAGO-MOL, 12-13 decembrie 2018

Agenda evenimentului, facilitat de catre Domnul Daniel Cosnita, Presedintele Asociatiei Clusterelor din Romania ClusteRO,  a cuprins prezentarea surselor de finantare disponibile, identificarea programului adecvat, primii pasi in abordarea unui proiect cu finantare publica, strategii pentru gasirea partenerilor, tehnici de elaborare a rezumatului de proiect.

La seminar au participat reprezentanti ai membrilor Clusterului, in special medici rezidenti, doctoranzi din specialitatile de Medicina Nucleara, Radiologie si Imagistica Medicala, Endrocinologie, Neurologie ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T.Popa”, dar si reprezentanti ai Institutului de Chimie Macromoleculara Petru Poni, Academia Romana, Filiala Iasi, SC AMSIMCEL SRL.

Prima parte a seminarului a fost dedicata prezentarilor, cu expuneri vizand pasii de urmat in demararea unui proiect, pornind de la definirea ideii si ajungand la scrierea si depunerea cererii de finantare. A fost realizata prezentarea Programului Orizont 2020, cu principale sale tematici, a modului de implementare a acestor tipuri de programe, a modului de identificare a apelurilor si a selectiei lor in functie de interesul pe tematica de finantare.

In cea de-a doua zi de seminar, participantii au lucrat pe teme de proiecte aferente unor apeluri in derulare sau viitoare si au prezentat colegilor rezultatele muncii in echipa.

Pe langa beneficiile legate de accesul la informatii de specialitate, seminarul a fost un prilej bun de networking intre participanti si de schimb de experienta in legatura cu tematica accesarii de fonduri nerambursabile.

19.12.2018

Link Galerie foto

 

 

Intalnirea Grupului de Lucru al Clusterului IMAGO-MOL, 12 decembrie 2018

Pe data de 12 decembrie 2018, s-a derulat ultima intalnire a Grupului de Lucru pentru Agenda Strategica a Clusterului IMAGO-MOL din anul 2018, la sediul Cemex – Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare in Medicina Experimentala, Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi.

Doamna Alina Capitanu, director proiect CEX-IMAG, a prezentat proiectul Agendei Strategica a Clusterului IMAGO-MOL, pornind de la misiune, viziune si ajungand la directiile strategice. Documentul a fost construit pe baza contributiilor membrilor Grupului de lucru din cadrul intalnirilor si webinariilor derulate incepand cu 1 iulie 2018 si a analizei rezultatelor chestionarelor aplicate membrilor Grupului de Lucru.

Au fost dezbatute si agreate directiile strategice ale Clusterului IMAGO-MOL cu participantii, asa cum au fost actualizate conform propunerilor formulate in cadrul Grupului de Lucru din data 1 noiembrie 2018, urmand ca sa fie realizata forma finala a Agendei Strategice.

S-au prezentat cele 5 directii strategice propuse precum si activitatile subsecvente:

DS 1 – Dezvoltarea activitatilor de cercetare-dezvoltare-inovare prin realizarea de proiecte colaborative pe tematici de comun interes, cu generarea de produse si servicii marca proprie IMAGO-MOL

DS 2 – Intarirea capacitatii institutionale a Clusterului IMAGO MOL, prin cunoastere si networking intern, precum si prin atragerea de noi membri din mediul academic, furnizori de servicii medicale publici si privati, precum si din industria medicala si cea a noilor tehnologii

DS 3 – Cresterea nivelului de pregatire si a competentelor specifice la nivelul membrilor clusterului prin activitati de formare si schimb de experienta

DS 4 – Lobby si advocacy in domeniul politicilor destinate dezvoltarii sectorului de imagistica medicala si conex

DS 5 – Cresterea vizibilitatii clusterului prin dezvoltarea si implementarea de activitati de promovare si branding

Avand in vedere ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, Romania a preluat Presedintia Consiliului UE pentru o perioda de 6 luni, Doamna Carmen Mihai, manager inovare, a realizat de o scurta prezentare a prioritatilor in domeniul sanatatii stabilite de Romania pentru presedintia Consiliului UE, pe care Clusterul le poate avea in vedere in ideea corelarii cu acestea si anume:

  • Rezistenta antimicrobiana - viitoare conferinta ministeriala Bucuresti, pe tema rezistentei antimicrobiene, in urma careia, pe baza rezultatelor si concluziilor, se va elabora un Proiect de concluzii care se va negocia ulterior cu cele 28 de state membre UE.
  • Vaccinarea - viitor atelier de lucru la Cluj-Napoca, in care se vor discuta schimbul de informatii si bune practici privind programele de vaccinare in Europa, identificarea de solutii pentru cresterea ratelor de vaccinare si o mai buna aprovizionare cu vaccinuri.
  • Accesul egal la medicamente al pacientilor din UE- intalnirea informala a ministrilor sanatatii la Bucuresti pentru dezbaterea strategica din cadrul Consiliului privind accesul pacientilor la medicamente si terapii inovatoare, accesibile ca pret.
  • Mobilitatea pacientilor - evaluarea stadiului aplicarii Directivei 24/2011/UE privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere (tratament egal pentru toti pacientii europeni cu boli rare si varsta sub 18 ani).
  • Sanatatea digitala (e-Health) – organizarea unei E-Health Week la Bucuresti.

Agenda Strategica va fi operationalizata prin Planul de Implementare, care va contine un portofoliu de proiecte prioritare in domeniul sanatatii si vor fi organizate seminarii de generare proiecte care vor avea ca rezultat elaborarea de fise de proiecte in corelare cu sursele de finantare disponibile, activitati ce vor fi realizate in anul 2019. Strategia de extindere si internationalizare a Clusterului IMAGO-MOL va fi realizata pe parcursul primelor sase luni ale anului 2020.

19.12.2018

Link Galerie foto

Clusterul IMAGO-Mol a participat la EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event

Clusterul IMAGO-MOL a fost prezent, alaturi de peste alte 60 de clustere din Europa la evenimentul EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event, desfasurat in Croatia, la  Zagreb  in perioada 22 – 23 noiembrie 2018, prin Carmen Mihai, manager inovare in cadrul clusterului. Participarea a fost rezultatul unui proces de selectie in care au aplicat 90 de clustere, din care au fost selectate 60.

Evenimentul a fost organizat de PwC si European Cluster Collaboration Platform, in numele Comsiei Europene, Direcție Generală Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri DG GROW.

EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event si-a propus sa aduca in acelasi spatiu reprezentanti ai clusterelor din tarile balcanice, Uniunea Europeana si tarile participante la programul COSME. 65 de reprezentanti ai clusterelor din urmatoarele domenii au fost prezenti: ITC, Agro/Food, Manufacturing/Automotive, Turism/domeniul maritim, Textile/incaltaminte/imbracaminte, Farma/chemicals, Energie.

Prima zi a evenimentului a fost dedicata  politicilor de cluster la nivelul UE, prin prezentarea sustinuta de domnul Christophe Guichard, team leader in DG GROW, departamentul Cluster Internalisation  si a bunelor practici din Austria, printr-o prezentare sustinuta de domnul Herwig Mayer, referent in cadrul Ministerului Federal pentru Afaceri si Digitalizare dn Austria.

Un model de buna practica in conexiune cu S3 Cluster Pilot cu privire la experienta suedeza a fost prezentat de doamna Ewa Andersson, manager programe in cadrul Agentiei pentru Crestere Economica si Regionala din Suedia.

Sesiunea introductiva de prezentari a fost urmata de un panel de discutii despre politicile de cluster in tarile balcanice cu reprezentanti guvernamentali din Serbia, Voievodina, Macedonia, Kosovo si Muntenegru si de o prezentare a European Cluster Collaboration Platform, sustinuta de domnul Marc Pattinson, coordonator in cadrul structurii.

Toate clusterele prezente s-au prezentat intr-un pitch de 1 minut pentru facilitarea uneui cunoasteri rapide a celor prezenti.

Un scurt workshop de cluster management a fost livrat de domnul Alain Tubiana, expert international si consultant in cluster management, ce a generat sugestii despre ceea ce inseamna un cluster functional.

Sesiunea Clustere si Specializarea Inteligenta a inclus prezentarea unui studiu pe clustere in Croatia, a Strategiilor de Specializare Inteligenta din Slovenia, Serbia si Muntenegru, ce a fost urmata de discutii aplicate cu privire la cum ar trebui sa functioneze aceste strategii.

Cea de-a doua zi a fost destinata sesiunilor de matchmaking intre clustere. Clusterele partenere ale IMAGO-MOL au fost Cluster Information and Communication Technologies din Bulgaria, ICT Cluster – Burgas din Bulgaria, Latvian IT Cluster din Letonia, Croatian Competitiveness Cluster for Personalized Medicine din Croatia, MACES – Macedonain Cluster for Export of Software and ICT Services din Macedonia, Vojvodina ICT Cluster din Voievodina si The Balkan, Baltic and Black Sea ICT Clusters Network. La majoritatea intalnirilor au participat clustere din domeniul ITC, care sunt deschise la dezvoltarea de proiecte pe domeniul medical prin utilizarea noilor tehnologii.

Clusterul Croatian Competitiveness for Personalized Medicine este dedicat medicinii personalizate – http://www.aik-invest.hr/en/competitiveness/personalized-medicine/, reunind autoritati publice cum este municipalitatea din Split, asociatiile profesionale si centre de cercetare stiintifica, spitale si universitati. Unul din membrii clusterului este Genos Company, un start-up academic fondat in 2007 si unul din liderii croati in materie de analiza de ADN, precum si unul din liderii mondiali in materie de analiza de glicani, cu numeroase proiecte de cercetare la nivel national si european (http://genosdna.hr/en/).

In cadrul unei scurte sesiuni de concluzii au fost oferite sugestii pentru organizarea urmatoarelor intalniri destinate clusterelor si anume: mai multe sesiuni de cluster management, extinderea duratei de derulare a acestora, organizarea de intalniri cu clustere pe domenii.

Pentru mai multe detalii puteti accesa prezentarea post eveniment disponibila pe platforma ECCP https://www.clustercollaboration.eu/news/2018-eu-western-balkans-cluster-policy-learning-and-matchmaking-event.

26.11.2018

 

 

Clusterul IMAGO-MOL a organizat o sesiune de Cluster 2 Cluster in parteneriat cu Clusterul Pharmapolis din Ungaria

In data de 22 noiembrie 2018 o delegatie a Clusterului IMAGO MOL a participat la o sesiune de C2C, desfasurata la sediul Clusterului Pharmapolis din  Debrecen. Misiunea s-a derulat in contextul mai larg al Conferintei Comune Romano-Maghiare a Clusterelor ce a avut loc la Oradea (20 noiembrie) si Debrecen (21 – 22 noiembrie).

Clusterul IMAGO MOL a organizat un stand de prezentare in data de 20 noiembrie la Oradea, avand loc numeroase intalniri cu reprezentanti ai clusterelor/firmelor/universitatilor participante atat din tara (Clusterul Ro Health, Cluster Inovativ pentru Sanatate Galati) cat si din strainatate (Bulgaria, Suedia, Italia, Austria, Germania, Ungaria, Franta samd).

La Debrecen, au fost vizitate facilitati de cercetare ale Clusterului Pharmapolis, mai precis Institutul de Cercetare Nucleara al Academiei de Stiinte din Ungaria si Centrul Medical Nuclear Scanomed Debrecen. Ambele locatii au fost prezentate de catre personalul implicat in cercetare care au subliniat posibilitatile de colaborare cu acestia, aria de expertiza, serviciile pe care le pot oferi cat si rezultatele obtinute pana in prezent si parteneriatele de care acestia beneficiaza.

Personalul Scanomed a prezentat infrastructura (PET cu rezolutie spatiala inalta (0,3 mm cu reconstructia 3D Tera-Tomo (™), imagistica cu sensibilitate ridicata (8%), dimensiunea mare a alezajului: camp vizual de transmisie de 12 cm, camp vizual de 10 cm, PET ul inchis: achizitie cardiaca si pulmonara pentru o mai buna calitate a imaginii cat si analiza cantitativa a ROI (regiune de interes) pentru animale mici; RMN, SPECT si CT), dar si noua achizitie a unui PET/RMN de 3T in combinatie cu dezvoltarea de modele tumorale pe animale singenice si xenogenice sau modele de afectiuni neurologice (Alzheimer etc.).

Laboratorul de radiochimie, unde are loc proiectarea, sinteza si marcarea moleculei vector, intruneste standardele GMP pentru productia de radiofarmaceutice. In arsenalul de instrumente s-au evidentiat analizatorul continuu de radioactivitate sangvina si gamma counter pentru masuratori ex vivo. Biobaza este situata adiacent laboratorului de imagistica si intruneste conditiile GLP pentru studii pe animale imunocompromise.

Directiile principale de cercetare sunt dezvoltarea de noi radiofarmaceutice in oncologie, dar si pe studii in bolile neurodegenerative. De altfel, aspectul translational al medicinei experimentale preclinice si cel al medicinei experimentale umane, grupate din punct de vedere arhitectural si organizatoric in acelasi centru, dar avand circuite diferite, intareste importanta noii stiinte translationale si ofera prilejul explorarii acesteia in acest centru functional si avangardist in care s-a dorit implementarea cumulativa a conceptului „from bench to bedside”.

A doua intalnire a fost organizata la Institutul de Cercetare Nucleara al Academiei de Stiinte din Ungaria, unde a fost prezentat repertoriul de productie al radioizotopilor de interes biomedical.

Nu in ultimul rand s-a punctat si posibilitatea realizarii de schimburi de experienta prin intermediul Programelor Erasmus nu doar pentru studenti, dar si pentru cercetatori si doctoranzi din Romania in cadrul Nuclear Research of the Hungarian Academy of Sciences Debrecen.

Misiunea C2C a fost benefica pentru imbunatatirea relatiilor de cooperare europeana a Clusterului IMAGO-MOL, cresterea vizibilitatii si posibilitatea dezvoltarii de parteneriate pe termen mediu si lung in cadrul proiectelor aflate in derulare sau de colaborari ulterioare pe teme de interes comun intre membrii celor doua clustere.

26.11.2018

Link Galerie Foto