Clusterul IMAGO-MOL a fost prezent, alaturi de peste alte 60 de clustere din Europa la evenimentul EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event, desfasurat in Croatia, la Zagreb in perioada 22 – 23 noiembrie 2018, prin Carmen Mihai, manager inovare in cadrul clusterului. Participarea a fost rezultatul unui proces de selectie in care au aplicat 90 de clustere, din care au fost selectate 60.
Evenimentul a fost organizat de PwC si European Cluster Collaboration Platform, in numele Comsiei Europene, Direcție Generală Piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri DG GROW.
EU-Western Balkans Cluster Policy Learning and Matchmaking Event si-a propus sa aduca in acelasi spatiu reprezentanti ai clusterelor din tarile balcanice, Uniunea Europeana si tarile participante la programul COSME. 65 de reprezentanti ai clusterelor din urmatoarele domenii au fost prezenti: ITC, Agro/Food, Manufacturing/Automotive, Turism/domeniul maritim1326, Textile/incaltaminte/imbracaminte, Farma/chemicals, Energie.
Prima zi a evenimentului a fost dedicata politicilor de cluster la nivelul UE, prin prezentarea sustinuta de domnul Christophe Guichard, team leader in DG GROW, departamentul Cluster Internalisation si a bunelor practici din Austria, printr-o prezentare sustinuta de domnul Herwig Mayer, referent in cadrul Ministerului Federal pentru Afaceri si Digitalizare dn Austria.
Un model de buna practica in conexiune cu S3 Cluster Pilot cu privire la experienta suedeza a fost prezentat de doamna Ewa Andersson, manager programe in cadrul Agentiei pentru Crestere Economica si Regionala din Suedia.
Sesiunea introductiva de prezentari a fost urmata de un panel de discutii despre politicile de cluster in tarile balcanice cu reprezentanti guvernamentali din Serbia, Voievodina, Macedonia, Kosovo si Muntenegru si de o prezentare a European Cluster Collaboration Platform, sustinuta de domnul Marc Pattinson, coordonator in cadrul structurii.
Toate clusterele prezente s-au prezentat intr-un pitch de 1 minut pentru facilitarea uneui cunoasteri rapide a celor prezenti.
Un scurt workshop de cluster management a fost livrat de domnul Alain Tubiana, expert international si consultant in cluster management, ce a generat sugestii despre ceea ce inseamna un cluster functional.
Sesiunea Clustere si Specializarea Inteligenta a inclus prezentarea unui studiu pe clustere in Croatia, a Strategiilor de Specializare Inteligenta din Slovenia, Serbia si Muntenegru, ce a fost urmata de discutii aplicate cu privire la cum ar trebui sa functioneze aceste strategii.
Cea de-a doua zi a fost destinata sesiunilor de matchmaking intre clustere. Clusterele partenere ale IMAGO-MOL au fost Cluster Information and Communication Technologies din Bulgaria, ICT Cluster – Burgas din Bulgaria, Latvian IT Cluster din Letonia, Croatian Competitiveness Cluster for Personalized Medicine din Croatia, MACES – Macedonain Cluster for Export of Software and ICT Services din Macedonia, Vojvodina ICT Cluster din Voievodina si The Balkan, Baltic and Black Sea ICT Clusters Network. La majoritatea intalnirilor au participat clustere din domeniul ITC, care sunt deschise la dezvoltarea de proiecte pe domeniul medical prin utilizarea noilor tehnologii.
Clusterul Croatian Competitiveness for Personalized Medicine este dedicat medicinii personalizate – http://www.aik-invest.hr/en/competitiveness/personalized-medicine/, reunind autoritati publice cum este municipalitatea din Split, asociatiile profesionale si centre de cercetare stiintifica, spitale si universitati. Unul din membrii clusterului este Genos Company, un start-up academic fondat in 2007 si unul din liderii croati in materie de analiza de ADN, precum si unul din liderii mondiali in materie de analiza de glicani, cu numeroase proiecte de cercetare la nivel national si european (http://genosdna.hr/en/).
In cadrul unei scurte sesiuni de concluzii au fost oferite sugestii pentru organizarea urmatoarelor intalniri destinate clusterelor si anume: mai multe sesiuni de cluster management, extinderea duratei de derulare a acestora, organizarea de intalniri cu clustere pe domenii.
Pentru mai multe detalii puteti accesa prezentarea post eveniment disponibila pe platforma ECCP https://www.clustercollaboration.eu/news/2018-eu-western-balkans-cluster-policy-learning-and-matchmaking-event.