Clusterul IMAGO-MOL, ai carui membri fondatori sunt Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi, Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” Iasi, Romsoft SRL Iasi si Institutul Regional de Oncologie Iasi, a organizat Masa Rotunda intitulata sugestiv Challenges and Match-Making Medical Imaging Research Event, in data de 5 august 2014 la Iasi, care a avut drept principal scop cresterea vizibilitatii, identificarea de parteneri pentru cercetari viitoare si dezvoltarea de proiecte europene colaborative.

Evenimentul s-a desfasurat in cadrul Scolii Internationale de Vara „New frontiers in Magnetic Resonance Imaging: MR Fingerprinting, PET/MRI, Advances in Brain and Spine Imaging”,organizata de Universitatea Medicina si Farmacie „Gr. T Popa” Iasi in colaborare cu Institutul Cultural Roman Bucuresti si sub egida Societatii Internationale pentru Rezonanta Magnetica in Medicina, care a reunit specialisti de renume mondial in domeniul imagisticii medicale, dintre care amintim: dnul prof. emerit dr. Gheorghe Mateescu, Case Western Reserve University, dna Ileanu Hancu, cercetator firma producatoare de RMN General Electric Global Research Center, Schenectady, NY, USA, dna prof. dr. Danielle Baleriaux, Spitalul Erasme, Belgia, dna prof dr. Adriana Rambu, Presedinta a Societatii Romane de Medicina Nucleara.

Prezidata de Presedintele Consiliului Stiintific al Clusterului, prof.dr. Cipriana Stefanescu, reuniunea a inclus trei prezentari care au punctat elemente esentiale privind activitatea prezenta si viitoare a acestui important cluster medical. Prima prezentare intitulata IMAGO-MOL Cluster – first Romanian medical imaging cluster and the project financed by EU Competitiveness Operational Program, sustinuta de doamna Alina Capitanu, reprezentant al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si Coordonator al Punctului de Contact Regional IMAGO-MOL, a sintetizat date esentiale cu privire la cartea de vizita a Clusterului IMAGO-MOL, evidentiind proiectul in curs de desfasurare “Consolidarea institutionala si cresterea vizibilitatii Clusterului Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est, cadru-suport pentru cresterea capacitatii de Cercetare Dezvoltare Inovare a membrilor si a competitivitatii IMM-urilor in domeniu din Romania – IMAGO MOL”, co-finantat prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”. Aceasta prezentare a suscitat discutii deosebit de interesante initiate de personalitati internationale recunoscute. Astfel, domnul prof. emerit Gheorghe Mateescu a apreciat necesitatea implementarii sistemului integrat de management al datelor clinico-paraclinice USMED care va fi dezvoltat prin proiectul mentionat, un sistem asemanator ca functionalitate fiind deja operational in SUA. De asemenea, dnul prof. Mateescu a subliniat ca finantarea obtinuta nu asigura aplicabilitatea la scara larga a sistemului USMED, dna Capitanu mentionand ca prin prezentul proiect se are in vedere crearea sistemului USMED si pilotarea acestuia in cadrul partenerilor medicali ai Clusterului IMAGO-MOL, urmand a fi dezvoltate proiecte viitoare in parteneriat pentru a asigura extinderea implementarii sistemului USMED. In acest sens, dna Ileana Hancu, cercetator la firma producatoare de RMN General Electric Global Research Center, a solicitat informatii suplimentare privind modalitati concrete de colaborare.

Cele doua prezentari care au urmat si-au propus sublinierea unor domenii de excelenta in cercetarea biomedicala in cadrul UMF ”Gr.T.Popa” sia domeniului IT in Regiunea Nord-Est, domenii care pot constitui punctul de plecare pentru colaborari de cercetare cu posibili viitori parteneri din exterior. Prezentarea intitulata PET- MRI in Biomedical Research, sustinuta de catre dnul dr. Bogdan Tamba a imbinat elemente ale celor doua promitatoare clustere medicale, BioROne si IMAGO-MOL, cu domenii de activitate diferite, dar cu posibilitati certe de colaborare in viitor, ambele beneficiind, ca element comun, de infrastructura si posibilitatile de cercetare ale UMF ”Gr.T.Popa”.

Ultima prezentare The future of Telemedicine in NE Region of Romania, sustinuta de dnul Lucian Nita, manager proiect SC ROMSOFT SRL, a adus in discutie modalitatile certe de implicare in cercetarea imagistica a telemedicinii si a domeniului IT, in general. Asa cum a precizat la discutiile finale si moderatorul, domeniul IT poate interveni major in ajutorul medicului, obiective particulare fiind dezvoltarea de metode noi in procesarea imaginilor achizitionate de la pacient, in acord cu cerintele medicului (primul pas fiind, in acest sens, realizarea sistemului Surgery Assist in cadrul proiectului in curs) si comunicarea imaginilor si a datelor pacientului in retea. Aceste obiective pot aduce contributii certe atat in cercetarea biomedicala cat si pentru imbunatatirea procesului de diagnostic si tratament. Rezultatele vor fi, cu siguranta, competitive pe plan mondial, iar colaborarea cu alte clustere, similare ca domenii de activitate clusterului IMAGO-MOL, va duce, neindoielnic, beneficii tuturor partenerilor in cadrul acestor proiecte de anvergura, deosebit de necesare intregii comunitati medicale, al caror beneficiar final va fi, intotdeauna, pacientul.