In contextul marcarii Zilei Mondiale AVC, Clusterul IMAGO-MOL a organizat workshopul „Aplicatii asistent pentru recunoasterea semnelor incipiente AVC”, in data de 28 octombrie 2019, in Sala de Conferinte a Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi.

La intalnire au participat reprezentanti ai UMF Grigore T. Popa, Spitalului Clinic de Urgente Sfantul Spiridon din Iasi, Spitalului Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu“ Iasi, Universitatii Al. I Cuza din Iasi, Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi, companiilor RomSoft, PixelData, AMSIMCEL, CGM Software Romania, Mediqualia startup si ai Societatii Studentilor Medicinisti din Iasi.

Prezentarile sustinute de catre Alina Capitanu, sef Birou Proiecte Externe ADR Nord-Est, vice-presedintele Cluster IMAGO-MOL si de catre prof. univ. dr. prof. Univ. dr. Danisia Haba, medic primar, Serviciul de Radiologie ai Imagistica Medicala, Spitalul Clinic de Urgenta“Prof. Dr. N. Oblu“ Iași au evidentiat situatia din Romania si din regiunea Nord-Est cu privire la incidenta AVC si managementul actual al cazurilor AVC.

A fost subliniata importanta cunoasterii metodei F.A.S.T. de catre intreaga populatie prin campanii dedicate cat si a sensibilizarii medicilor de familie in sensul educarii pacientilor pentru recunoasterea semnelor incipiente, precum si a factorilor de risc.

Invitatul special a fost dr. Cosmin Alecu, MD, PhD, Unitatea de Stroke, Centre Hospitalier Sud Francilien, Corbeil-Essonnes, Franta, specialist neurolog care lucreaza intr-o unitate de stroke din Franta, cercetator in diaspora. Acesta a impartasit din experienta sa in dezvoltarea sistemului de tele AVC din Franta si a subliniat care ar fi pasii urgenti si necesari pentru dezvoltarea filierei AVC in Regiunea Nord-Est.

Ultima parte a fost destinata dezbaterii organizarii unui hackaton pe tema AVC ce se va desfasura la inceputul anului urmator, fiind propuse mai multe teme care sa faca obiectul acestuia, pornind de la un sistem de alerta pacient, aplicatie suport de recunoastere a semnelor incipiente AVC sau de management al pacientilor din serviciile de urgenta.

Evenimentul a fost organizat de catre Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est IMAGO-MOL, impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi si Spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr. N. Oblu“ Iasi.

Actiunea a fost finantata si cu sprijinul UEFISCDI prin Subprogramul 1.1 – Resurse Umane – Proiecte de mobilitate pentru cercetatori cu experienta din diaspora, Competitia 2019, cod proiect PN-III-P1-1.1-MCD-2019-0105, prin institutia gazda Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi.