A sasea editie a Conferintei Europene a Clusterelor a avut loc, in perioada 14-16 mai 2019, la Bucuresti, Palatul Parlamentului si a fost organizata de catre Comisia Europeana in cooperare cu Ministerul Economiei. sub auspiciile Presedintiei Romane a Consiliului UE.

In cadrul sesiunii de cluster matchmaking au participat 149 de clustere  si au fost generate 369 de intalniri bilaterale care au dat participantilor oportunitatea de a discuta interesele comune si de a stabili actiuni viitoare in colaborare.

Clusterul IMAGO-MOL a fost reprezentat la acest eveniment de catre dna Alina Capitanu, Sef Birou Proiecte Externe in cadrul ADR Nord-Est si Vicepresedinte al clusterului si a purtat discutii bilaterale cu reprezentanti ai clusterelor BioPMED (Italia), Clusterul Ucrainean pentru Sanatate si Clusterul industriei Medicale Ostim (Turcia).

Pe parcursul celor trei zile ale conferintei, care a atras 450 de participanti, au fost subliniate tendintele de dezvoltare a clusterelor, cu accent pe digitalizare, sustenabilitate, economie sociala si prezentate viitoarele initiative comune europene pentru perioada de programare 2021-2027 (Joint Clusters Initiatives and Joint Interregional Initiatives).

Asociatia Nationala a Clusterelor CLUSTERO a organizat, in cea de-a treia zi a conferintei, evenimentul „Romanian Clusters present themselves” cu participarea reprezentantilor consortiilor regionale, a clusterelor membre si a clusterelor invitate din  Spania, Franta, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Austria. Intalnirea a fost moderata de catre dl Daniel Cosnita, Presedintele Asociatiei Nationale a Clusterelor ClusteRO.

Consortiul Clusterelor din Regiunea Nord-Est, al carui membru si facilitator este Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, a fost reprezentat de catre dna Alina Capitanu, Sef Birou Proiecte Externe.

Succesul evenimentului a fost marcat de semnarea Declaratiei de la Bucuresti privind infiintarea Aliantei Europene a Clusterelor cu scopul de a consolida rolul asociatiilor de cluster la nivel european, de a intensifica cooperarea, inovarea, internationalizarea si sprijinirea dezvoltarii politicii de cluster. Documentul a fost semnat de catre reprezentanti ai celor 10 asociatii de clustere participante la intalnire. Reprezentantul Comisiei Europene, dl Carsten Schierenbeck, team leader, Advanced Technologies, Clusters and Social Economy si-a exprimat sprijinul in implementarea cu succes a acestei initiative.

Viitoarea Conferinta Europeana a Clusterelor va avea loc in noiembrie 2020 la Berlin, in cadrul calendarului de evenimente specifice Presedintiei Germaniei a Consiliului UE.