Proiectul MEDIC-NEST, finanțat de COSME și coordonat de Clusterul Imago-Mol, a ajuns la final. Dorim pe această cale să mulțumim pentru implicare și suport clusterelor partenere (MEDVIA – Belgia, HBIO – Grecia, Leon Research & Cluster SIVI – Spania), Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de catalizator al proiectului, echipei de implementare, membrilor clusterului, partenerilor și colaboratorilor care au fost alături de noi în ultimii doi ani!

Pentru a marca finalul acestui proiect, echipa MEDIC-NEST a organizat, alături de consorțiul proiectului BRIGHT, o conferință dedicată medicinii de precizie și transformării digitale, la Bruxelles, în data de 24 ianuarie 2024.

Cu această ocazie, au fost prezentate rezultatele și principalele realizări ale celor două proiecte. Echipa MEDIC-NEST a subliniat importanța activităților de consolidare a capacității managementului de cluster, a planificării strategice continue și a interconectării ecosistemelor regionale de inovare, interconectare care s-a realizat în cadrul proiectului prin implementarea schemei ClusterXchange. De asemenea, în cadrul evenimentului, a fost lansat în mod oficial MEDIC-NEST, meta-cluster european în domeniul medicinei de precizie, ca rezultat principal al implementării proiectului finanțat prin Programul COSME.

Vă invităm să studiați raportul proiectului MEDIC-NEST pentru mai multe detalii: https://medicnest.us13.list-manage.com/track/click?u=a21e4aefb36509591f591acc8&id=4b908c1054&e=98611dafce

Conferința finală a inclus și o sesiune de tip panel, organizată de echipa MEDIC NEST, în cadrul căreia s-a discutat despre dezvoltarea si finanțarea clusterelor cu reprezentanți ai Comisiei Europene, manageri de cluster și profesioniști din zona științelor vieții din cadrul următoarelor organizații:

  • Health and Digital Executive Agency (HaDEA),
  • Cluster and Industrial Forum, DG GROW,
  • Flemish Government & Vanguard Initiative – VI Smart Health Pilot,
  • Clust-ER Health – Emilia-Romagna,
  • Biocat, BioRegion of Catalonia,
  • Council of European BioRegions – CEBR.

Cea de-a doua parte a conferinței a fost dedicată unui workshop în care reprezentanții clusterelor și ai regiunilor au explorat modul în care pot colabora la scară paneuropeană, pentru a rezolva nevoile pe care Meta-Clusterul MEDIC-NEST le-a identificat și dorește să le abordeze. Aceste nevoi sunt, printre altele:

  • creșterea transferului de cunoștințe privind cercetarea și antreprenoriatul, precum și apetitul pentru tehnologiile emergente,
  • nevoia de creștere economică prin internaționalizare de succes și printr-o includere timpurie a activităților suport pentru adoptare pe piață și scalare
  • necesitatea interacțiunii cu factorii de decizie în ceea ce privește utilizarea datelor secundare, rambursarea și cadrele legale de reglementare.

Mai multe informații despre această conferință pot fi regăsite pe pagina LinkedIn a proiectului MEDIC-NEST.