In data de 10 noiembrie 2015 Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est (IMAGO-MOL) a organizat Conferinta de promovare a proiectului Consolidarea institutionala şi creşterea vizibilitatii Clusterului Regional Inovativ de Imagistica Moleculara şi Structurala Nord-Est, cadru-suport pentru creşterea capacitatii de Cercetare Dezvoltare Inovare a membrilor şi a competitivitatii IMM-urilor in domeniu din România- IMAGO MOL, finantat prin  Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” in cadrul Operatiunii 1.3.3. „Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere” care a avut drept scop promovarea imaginii clusterului si prezentarea proiectului pentru crearea de perspective de colaborare in vederea extinderii reteliii de comunicare de imagini in domeniul cercetarii biomedicale la nivel regional.

La eveniment au participat reprezentanti ai universitatilor, institutiilor de cercetare biomedicala si industriale din Regiunea Nord-Est, clinicilor medicale, firmelor TIC,  medici, cercetatori din  domenii bio-medicale si conexe, doctoranzi, rezidenti,.

 Moderatorul conferintei a fost dna Prof. dr. Cipriana Stefanescu, presedinte Comitet stiintific Cluster IMAGO-MOL, care  a realizat o scurta introducere a evenimentului, dupa care a dat cuvantul doamnei prof. dr Doina Azoicai, Decan al Facultatii de Medicina, UMF Gr T Popa Iasi, domnului Dr Vasile Fotea, presedinte al Clusterului IMAGO-MOL, care a realizat prezentare a Clusterului IMAGO-MOL, precizand cateva date din prezentul, trecutul clusterului si elemente evolutive ale clusterului prin prezentul proiect si dnei Georgeta Smadu, Director Executiv al Unitatii de Implementare a Proiectului, ADR Nord-Est. Dna Smadu a realizat o prezentare generala a proiectului, a celor doua componente: cea de management, marketing si internationalizare si cea de cercetare.

In continuare, domnul Lucian NITA, Project manager, Romsoft SRL Iasi,  a prezentat componenta de cercetare a proiectului, respectiv Imbunatatirea procesului medical diagnostico-terapeutic prin folosirea unui sistem integrat de management al datelor medicale (USMED), sistemul urmand a fi implementat, intr-o prima etapa, de catre toti partenerii cu profil medical sau conex din cadrul clusterului, ulterior si de catre alti parteneri, in acest context fiind organizata si aceasta masa rotunda. USMED este un sistem de stocare a datelor unic pentru toti membrii clusterului, ce permite citirea datelor medicale ale unui pacient de oriunde, oricand, 24/24 ore; filtrarea si selectia datelor foarte rapida; comunicare intre medici mult mai simpla; creste calitatea procesului de diagnosticare.

Domnul Paul Herghelegiu au realizat o demonstratie de functionalitate a sistemului Surgery Assist, care va permite furnizarea personalului medical de date medicale, imagistice, cu privire la un pacient, in sala de operatii. Surgery Assist preia lista de pacienti disponibili, selecteaza pacientii, descarca datele, se incarca automat modulul de vizualizare al aplicatiei Surgery Assist ( date pacient, imagini disponibile pentru pacient, imagine selectata, aplicare functie de transfer asupra imaginii selectate, activare recunoastere vocala, lista comenzi vocale).

Evenimentul  a continuat cu prezentarea doamnei Prof. dr. Cipriana STEFANESCU, Presedinte Comitet Stiintific Cluster IMAGO-MOL, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi Obiective,  directii de dezvoltare si posibilitati de colaborare ale clusterului IMAGO-MOL in viitor.

 Provocarile si perspectivele de dezvoltare ale Clusterului IMAGO-MOL au fost prezentate de catre domnul Daniel Cosnita, consultant INNOConsult si Presedinte al Asociatiei Clusterelor din Romania, evidentiind sursele de finantare disponibile in perioada urmatoare: POCU, POR, POC.

Conferinta a continuat cu discutii concrete cu privire la modalitatea de implementare a sistemului USMED, remarcandu-se interventiile dnului dr Eugen Tarcoveanu, şeful Clinicii I Chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, care a subliniat aprecierea sa cu privire la utilitatea sistemului USMED si necesitatea introducerii acestuia in cadrul Unitatilor de Primire Urgente, exprimandu-si sprijinul cu privire la promovarea USMED in cadrul Spitalului Sfantul Spiridon.

Domnul Gabriel Valet, reprezentant al clinicilor de imagistica medicala Optim Diagnostic, Scan Expert si XMED Center si-a exprimat interesul in implementarea sistemului USMED la nivelul clinicilor si, de asemenea, interesul in a investi in proiecte de dezvoltare a medicinei nucleare si imagisticii medicale in parteneriat public –privat.

Evenimentul a fost deosebit de util pentru dezvoltarea Clusterului IMAGO-MOL, a fost creionat un calendar de activitati necesare implementarii sistemului USMED la nivelul unitatilor spitalicesti din Iasi si clinicilor medicale, mai precis realizarea unui protocol de implementare, transmiterea dde adrese de solicitare a acordului de implementare catre conducerea spitalelor, realizarea unei liste cu echipamentele necesare implementarii sistemului USMED si specificatiile tehnice.

In concluzie, s-au identificat posibilitati certe de colaborare ale clusterului IMAGO-MOL pentru perioada următoare in domeniul imagisticii biomedicale din zona Nord-Est a Romaniei.