Hack4Life, Be a Stroke Hero,  primul hackaton organizat de catre Clusterul IMAGO-MOL in stransa colaborare cu Facultatea de Informatica,  Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T.Popa” din Iasi și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. N. Oblu”,  s-a derulat in data de 15 februarie 2020.

In contextul in care in Romania, si in special in zona Moldovei, incidenta AVC este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana, ne-am propus dezvoltarea unei aplicatii de familiarizare cu semnele AVC, precum si de identificare a centrelor din regiune care pot asigura interventie specializata (tromboliza).

Patru echipe formate din tineri programatori, care au avut ca mentori medici rezidenti si medici specialisti neurologi, precum si programatori cu experienta au lucrat impreuna pentru dezvoltarea unei aplicatii care sa permita utilizatorului identificarea semnelor unui AVC prin utilizarea testului FAST: F – face dropping, A – arm weakness, S – speech difficulty si T – time (inregistrarea momentului declansarii AVC, precum si apelul imediat la 112).

Dr. Cosmin Alecu, medic neurolog Unitatea de Stroke, Centre Hospitalier Sud Francilien, Corbeil-Essonnes, a prezentat complexitatea fenomenului AVC si necesitatea pe de o parte a unei campanii sustinute de educare a populatiei cu privire la stroke, precum si a infiintarii unei filiere coerente de stroke, punctand ce ar trebui sa aduca in plus aceasta aplicatie.

Evenimentul a fost sustinut  de sponsori, care au acordat urmatoarele premii echipelor inscrise ca urmare a deliberarii juriului hackatonului:

  • Echipa Tensor Reloaded: Premiul din partea RomSoft SRL: 1.500 de lei
  • Echipa Racheta: Premiul din partea CGM Software Romania: 1.500 de lei
  • Echipa DLAC (premiu research): Premiul din partea Innovation Labs/ Asociatia Calemis: boxe Amazon Alexa
  • Echipa Go Smart: Premiul din partea Innovation Labs/ Asociatia Calemis: HDD extern 4 TB.

Un hackaton mai complex ca durata si dezvoltare din punct de vedere tehnic a functionalitatii aplicatiei s-a stabilit a fi organizat ca follow-up al acestui prim eveniment.