Reprezentanți ai administrației publice locale, spitalelor, organizațiilor nonguvernamentale, partenerilor sociali și ai mediului academic din Municipiul Iași, alături de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, au participat marți, 12 iulie 2022, la Conferința de lansare a proiectului IAȘI – SMART HEALTH CITY, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași.
Acest proiect are drept beneficiar Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est (IMAGO-MOL) și își propune să crească capacitatea organizațiilor non-guvernamentale și a partenerilor sociali din Municipiul Iași să se implice în formularea și dezvoltarea conceptului de smart health ca verticală a politicii locale de smart city.
Dintre activitățile care se vor implementa în cadrul acestui proiect, menționăm constituirea și derularea de întâlniri trimestriale ale Grupului de Lucru Consultativ în domeniul strategiei locale de sănătate, cu accent pe conceptul de Smart Health, dezvoltarea unui portofoliu de proiecte, organizarea unor sesiuni de formare în domeniile smart health, patient empowerment și analiza politicilor publice locale, realizarea unei platforme de interacțiune cu cetățenii pentru monitorizarea și evaluarea independentă a politicilor și strategiilor la nivel local în domeniul sănătății, cartografierea digitală a inițiativelor locale în domeniul smart health, dar și organizarea unui hackaton pentru a genera și colecta inițiative de digitalizare a serviciilor medicale.
Proiectul se implementează în colaborare cu Primăria Municipiului Iași, în baza unui Parteneriat pentru Dezvoltare Locală.
Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a declarat: „Există foarte multe oportunități de a transforma și serviciile medicale în servicii smart care ar avea un rol important în creşterea calităţii serviciilor medicale dar mai mult în managementul acestor servicii iar digitalizarea din ce în ce mai aprofundată ar putea să ne aducă rezultate cât mai bune. Mai avem câteva idei, pe care probabil tot prin intermediul clusterului IMAGO-MOL le vom propune, de digitalizare a tuturor serviciilor medicale din sistemul de sănătate ieşean, indiferent de proprietatea sau administrarea acestor servicii medicale. Ne dorim şi implicarea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii, pentru că principala ţintă este pacientul.”
Acest proiect va ajuta la întărirea rolului organizațiilor nonguvernamentale și a partenerilor sociali în constituirea, revizuirea și monitorizarea politicilor locale în domeniul sănătății, cu accent pe smart health. Astfel, va exista o contribuție reală la dezideratul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, deziderat subliniat de către directorul general Vasile Asandei, prezent la eveniment: „Dorim ca Regiunea de Nord-Est să devină un loc în care oamenii să-şi dorească să trăiască, să investească, să înveţe sau să se întoarcă de acolo de unde au plecat, un loc preferat din Europa. Paşii pe care i-am făcut noi sunt foarte sănătoşi. Trebuie să transformăm problemele în oportunităţi. Cred că având astfel de echipe şi parteneri implicaţi cred că putem să reuşim să dezvoltăm nu doar astfel de proiecte dar şi comunităţi”.
Comunicatul de presă se regăsește aici.