Conferința finală a proiectului Revert, finanțat prin programul Horizon 2020, a avut loc marți, 10 decembrie, la Roma, fiind organizata de coordonatorul proiectului, San Raffaele Roma.

Evenimentul a inclus:

  • Sesiuni plenare: Keynote speeches susținute de experți în medicina cancerului colorectal.
  • Mese rotunde: Discuții despre implicațiile etice, economice, de reglementare și sociale ale tehnologiilor emergente în sănătate.
  • Ateliere interactive: Prezentări ale rezultatelor proiectului REVERT și perspectivele asociațiilor de pacienți

Mai multe informații despre rezultatele proiectului se pot regăsi în broșura finală a proiectului,  ce poate fi consultată aici.

Prof. Cipriana Ștefănescu, coordonator științific partener IMAGO-MOL,  a moderat masa rotundă AI & precision medicines in clinical and health perspectives “Discussion on healthcare implementation, patient associations, and real-world impact”, în care a avut o intervenție online și Luminița Vâlcea, director executiv Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice – COPAC.

Alina Căpitanu, vicepreședinte IMAGO-MOL a participat la masa rotundă Exploitation – AI and Genomics “Exploring potential applications, data integration, and partnership with the industry & SMEs”, în care a subliniat modul în care clusterele, ca facilitatori ai ecosistemelor healthtech&medtech, pot fructifica rezultatele acestor proiecte de cercetare.

Conferința a fost, astfel un moment de celebrare a celor mai importante rezultate ale acestui proiect de 4 ani, în care au fost depășite multe provocări legate de reglementările GDPR, MDR, care au condus la obținerea:

  • AI explicabil (XAI) pentru a câștiga încrederea clinicienilor în utilizarea de algoritmi AI pentru o intervenție terapeutică personalizată
  • Sistem inovator de suport al deciziilor, bazat pe inteligență artificială, folosind o rețea de biobănci și date din mai multe spitale care operează în sistemul de sănătate al UE
  • Modelul sistemului multipartit de suport pentru decizii, bazat pe inteligență artificială a condus la o îmbunătățire semnificativă a supraviețuirii pacienților cu cancer de colon metastatic

Mulțumim membrilor Clusterului IMAGO-MOL care au participat în acest proiect și care au contribuit la atingerea rezultatelor: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” din Iasi, Centrul de Oncologie Euroclinic, RomSoft.