În perioada 14-16 noiembrie s-a desfășurat cel de-al treilea training din cadrul proiectului MEDIC-NEST,  dedicat modului în care clusterele se pot dezvolta și deveni sustenabile utilizând transformarea digitală, în Heraklion, Creta, fiind găzduit de Hellenic Biocluster, în parteneriat cu FORTH-Institute of Computer Science (ICS- Forth).

Obiectivul principal din prima zi a fost de a consolidarea meta clusterului pentru medicină de precizie, prin identificarea obiectivelor comune ale membrilor fondatori, pe baza metodologiei  “canvas win-win” a lui Piet Verhoeven, sesiune care a beneficiat de moderarea excelentă a lui Veerle De Colvenaer, membru al echipei MEDVIA, partener al consorțiului.

De asemenea, am aflat mai multe despre proiectul NoBoCap care dezvoltă o comunitate de clustere, hub-uri de inovare și parteneri în Europa dedicată deblocării reglementărilor UE în domeniul MDR/IVDR pentru inovatori.

Cea de-a doua zi a fost dedicată  prezentării aprofundate a ecosistemului de sănătate digitală din Grecia, prin reprezentanții Centrului CeHA pentru e-Health din cadrul ICS-FORTH  și ai Hellenic Digital Health Cluster (HDHC).

Obiectivul de schimb de bune practici în întreaga Europă a fost atins și prin posibilitatea de a afla mai multe despre transformarea digitală în domeniul sănătății facilitată de Genís Victoria Casi de la CataloniaBio & HealthTech.

Cea de-a treia zi a fost dedicată unei sesiuni de instruire cuprinzătoare în modelele de afaceri și finanțare ale clusterelor, susținută de Alberto Baldi, de la ClusterPRO, pentru a motiva reprezentanții clusterelor să îmbrățișeze schimbarea și instrumentele strategice necesare.

Alături de membrii consorțiului MEDIC-NEST, la acest training au participat și reprezentanți ai BIOCAT -BioRegion of Catalonia, ROHEALTH – Clusterul Sănătății și Bioeconomiei și Digital Innovation Zone.