In data de 22 noiembrie 2018 o delegatie a Clusterului IMAGO MOL a participat la o sesiune de C2C, desfasurata la sediul Clusterului Pharmapolis din  Debrecen. Misiunea s-a derulat in contextul mai larg al Conferintei Comune Romano-Maghiare a Clusterelor ce a avut loc la Oradea (20 noiembrie) si Debrecen (21 – 22 noiembrie).

Clusterul IMAGO MOL a organizat un stand de prezentare in data de 20 noiembrie la Oradea, avand loc numeroase intalniri cu reprezentanti ai clusterelor/firmelor/universitatilor participante atat din tara (Clusterul Ro Health, Cluster Inovativ pentru Sanatate Galati) cat si din strainatate (Bulgaria, Suedia, Italia, Austria, Germania, Ungaria, Franta samd).

La Debrecen, au fost vizitate facilitati de cercetare ale Clusterului Pharmapolis, mai precis Institutul de Cercetare Nucleara al Academiei de Stiinte din Ungaria si Centrul Medical Nuclear Scanomed Debrecen. Ambele locatii au fost prezentate de catre personalul implicat in cercetare care au subliniat posibilitatile de colaborare cu acestia, aria de expertiza, serviciile pe care le pot oferi cat si rezultatele obtinute pana in prezent si parteneriatele de care acestia beneficiaza.

Personalul Scanomed a prezentat infrastructura (PET cu rezolutie spatiala inalta (0,3 mm cu reconstructia 3D Tera-Tomo (™), imagistica cu sensibilitate ridicata (8%), dimensiunea mare a alezajului: camp vizual de transmisie de 12 cm, camp vizual de 10 cm, PET ul inchis: achizitie cardiaca si pulmonara pentru o mai buna calitate a imaginii cat si analiza cantitativa a ROI (regiune de interes) pentru animale mici; RMN, SPECT si CT), dar si noua achizitie a unui PET/RMN de 3T in combinatie cu dezvoltarea de modele tumorale pe animale singenice si xenogenice sau modele de afectiuni neurologice (Alzheimer etc.).

Laboratorul de radiochimie, unde are loc proiectarea, sinteza si marcarea moleculei vector, intruneste standardele GMP pentru productia de radiofarmaceutice. In arsenalul de instrumente s-au evidentiat analizatorul continuu de radioactivitate sangvina si gamma counter pentru masuratori ex vivo. Biobaza este situata adiacent laboratorului de imagistica si intruneste conditiile GLP pentru studii pe animale imunocompromise.

Directiile principale de cercetare sunt dezvoltarea de noi radiofarmaceutice in oncologie, dar si pe studii in bolile neurodegenerative. De altfel, aspectul translational al medicinei experimentale preclinice si cel al medicinei experimentale umane, grupate din punct de vedere arhitectural si organizatoric in acelasi centru, dar avand circuite diferite, intareste importanta noii stiinte translationale si ofera prilejul explorarii acesteia in acest centru functional si avangardist in care s-a dorit implementarea cumulativa a conceptului „from bench to bedside”.

A doua intalnire a fost organizata la Institutul de Cercetare Nucleara al Academiei de Stiinte din Ungaria, unde a fost prezentat repertoriul de productie al radioizotopilor de interes biomedical.

Nu in ultimul rand s-a punctat si posibilitatea realizarii de schimburi de experienta prin intermediul Programelor Erasmus nu doar pentru studenti, dar si pentru cercetatori si doctoranzi din Romania in cadrul Nuclear Research of the Hungarian Academy of Sciences Debrecen.

Misiunea C2C a fost benefica pentru imbunatatirea relatiilor de cooperare europeana a Clusterului IMAGO-MOL, cresterea vizibilitatii si posibilitatea dezvoltarii de parteneriate pe termen mediu si lung in cadrul proiectelor aflate in derulare sau de colaborari ulterioare pe teme de interes comun intre membrii celor doua clustere.