In data de 27 septembrie 2018 s-a desfasurat in Sala de Conferinte a Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iasi intalnirea Grupului de Lucru al Clusterului IMAGO-MOL, in cadrul proiectului „Cresterea excelentei Clusterului IMAGO-MOL prin dezvoltarea documentelor de planificare strategica CDI” (CEX – IMAG), finantat de catre Ministerul Cercetarii si Inovarii prin PNCDI III. La intalnire au participat 23 de reprezentanti ai membrilor clusterului IMAGO MOL.
Scopul acestui eveniment a fost de consultare cu privire la prioritatile de dezvoltare ale Clusterului IMAGO-MOL, in vederea construirii in parteneriat a Agendei Strategice, in concordanta cu necesitatile si obiectivele comune ale membrilor IMAGO-MOL si ale actorilor cheie in domeniul sanatatii.
Doamna Alina Capitanu, director proiect a prezentat scopul intalnirii si a multumit tuturor celor prezenti pentru raspunsul la invitatie si participare. De asemenea, a realizat o prezentare a proiectului, a etapelor de realizare a documentelor de planificare strategice si a modului cum se construieste in parteneriat Agenda Clusterului IMAGO-MOL.
Doamna Carmen MIHAI, manager inovare cluster Imago Mol a prezentat chestionarul de identificare interese membri cluster, ce va fi utilizat in cadrul proiectului pentru a putea identifica domeniile de interes, directiile strategice, resursele pe care membrii le pot pune la dispozitia clusterului, precum si a facilita realizarea unei analize SWOT organizationale.
Doamna prof.univ. dr. Cipriana STEFANESCU, coordonator stiintific al proiectului, a prezentat o sinteza a directiilor, temelor si subtemelor de cercetare prioritare ale clusterului IMAGO-MOL, incluzand, in esenta: teme privind dezvoltarea de radiofarmaceutice noi, teme privind procesarea imaginilor si prelucrarea in corelatie cu markerii fenotipici specifici bolii de diagnosticat sau tratat, dezvoltarea de sisteme IT utile medicului imagist si/sau pacientului, telemedicina etc., lansand invitatia la discutii.
In continuare au luat cuvantul reprezentanti ai membrilor clusterului, detaliind propunerile de directii de dezvoltare.
Astfel, Domnul Iulian CIOCOIU, prodecan Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” a mentionat ca directii de interes aplicatiile inteligentei artificiale pentru medicina (de tipul asistentului inteligent al medicului), compresia imaginilor medicale prin cercetarea tehnicilor de compresie, cercetari in vederea reducerii nivelulul de iradiere in investigatia imagistica.
Doamna Conf. Univ. dr. Corina URSULESCU LUPASCU a precizat ca ideea dezvoltarii unui PACS multicentric poate fi viabila, pentru a elimina transportul imaginilor imagistice pe suport CD, care pot suferi deteriorari/alterari atunci cand pacientii sunt referiti de la un centru la altul. Domnul Alexandru NAUM, sef laborator Medicina Nucleara, IRO Iasi a metionat ca modelul norvegian de PACS ar putea fi preluat ca model.
Urmatoarea intalnire a Grupului de lucru urmeaza a se desfasura in luna noiembrie 2018, sub egida Zilelor Medicinii Nucleare Iasi (1- 4 noiembrie 2018), eveniment organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara – SRMNIM, in colaborare cu U.M.F. „Grigore T. Popa” Iasi, Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Structurala si Moleculara – IMAGO-MOL, Institutul Regional de Oncologie Iasi, Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sf. Spiridon si Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi.